top of page

Om mig

IMG_4978 (2)E.jpg

Min historia

Mitt namn är Johanna Lekhammar. Jag har alltid varit intresserad av djur och deras beteende. Under uppväxten hade jag och min syster alltid djur hemma; kaniner, marsvin, råttor och katter. Vi red också under några år. Men min hundresa började först senare, för tio år sedan, då jag skaffade Amy, en blandras siberian husky/schäfer. Amy gjorde inte bara att jag tog ett stort kliv in i hundvärlden, hon öppnade också upp dörrarna till det som skulle bli min stora passion; polarhundarna och draghundslivet. 

Jag har en magisterexamen inom psykologi och socialt arbete på Uppsala universitet, och efter några års arbete med barnavårdsutredningar kände jag att jag ville jobba med djur. Tidigt föddes min dröm att utbilda mig till hundpsykolog. Tänket och kunskaperna kring att jobba förebyggande och med positiv förstärkning hade jag med mig från universitetet och mitt arbete med barn, så redan från början tog jag avstånd från "den gamla skolan" och sedan dess har det varit en stark drivkraft att jobba för mer empatiska och respektfulla metoder inom hundvärlden och att få bort det förlegade dominans- ledarskapstänket.

Jag är utbildad draghundsinstruktör, samt hundpsykolog hos fantastiska Hundsteg. Sandra är inte bara min förebild och mentor utan även uppfödare till våra två alaskan malamute Hiku och Nadako. Allt som allt består min familj av tio polarhundar, en sambo och en dotter på 2 år.

Företaget började som mobilt hunddagis i Uppsala, för att sedan flytta till Bålsta och vara del av ett hundcenter med både mobilt och vanligt hunddagis. Efter föräldraledigheten tog jag beslutet att rikt in mig mot det som ligger mig varmast om hjärtat; hundars beteende och känsloliv.

Jag arbetar enligt ett modernt och etiskt förhållningssätt där jag utgår från hunden som art, ras och individ, med fokus på dess ursprung, arv och miljö samt känslomässiga och beteendemässiga behov.

Allting vi gör tillsammans med våra hundar ska bygga på vänlighet och respekt. En trygg och kärleksfull relation är grunden till all träning, oavsett vad man gör och vad man har för hund.  Att arbeta efter en etisk värdegrund ligger mig varmt om hjärtat och det är viktigt att alltid vara beredd på att omvärdera sin kunskap och sitt förhållningssätt. Hundar är inga verktyg för att vi ska nå våra egna mål. De är individer med egna viljor, tankar och intressen som också behöver få ta plats. 

Utbildningar

Hunddagisföreståndare, Hundteknik 2017

Draghundsinstruktör, Hundsteg 2021

Hundpsykolog, Hundsteg 2022 

Kurser/korta utbildningar/Föreläsningar

Första hjälpen hund, Hundteknik 2017

Packmanagement, Hundsteg 2017

Relationsresan, Hundsteg 2018

Valputveckling föreläsningsserie, Hundsteg 2019

Hundgymmet, Hundsteg 2021

PTSD och traumabearbetning hos hund, Alupo hundkunskap 2022

Påbörjade utbildningar

Beteendevetare:Hund, Hundsteg 2023

bottom of page