top of page

Att skippa godiset

Uppdaterat: 19 jan. 2022

Vet ni vad jag gillar så starkt med dragträningen? Att man jobbar uteslutande med hundens inre motivation, och helt utan godis.


Jag tycker att det är roligt att träna in olika beteenden med godis, men jag har också blivit allt mer medveten om baksidorna med att bli allt för beroende av godisbelöningen. Jag har faktiskt själv varit där. Jag har själv upplevt hur godiset gick från att vara ett verktyg i träningen till att bli det centrala, på bekostnad av relationen, tilliten och till och med själva träningen.


När jag insåg detta var min spontana känsla att jag bara ville kasta allt godis i soporna och gömma undan godisväskan. Skala bort allt som är dopaminutlösande och beroendeframkallande och bara få vara jag och hunden och relationen.


Det blev ett totalt godisstopp. Och vi hittade inte bara tillbaka till varandra; relationen blev djupare, ärligare och jag blev mer lyhörd.


Dopamin påverkar inte upplevelsen i sig, men däremot viljan att ha mer, det skapar ett uppsökande beteende. Om utsöndring av dopamin i hjärnan sker för ofta skapas det ett beroende. Detta i sin tur har man sett försämrar koncentration och impulskontroll, och skapar också en stressproblematik.


Och det blir ju lätt mycket när vi ska belöna med godis hit och dit, och avleda alla möjliga situationer där hunden egentligen behöver få ta in situationen och lära sig att hantera sina egna känslor. Godisväskan och mjukosttuben följer med på varenda promenad och i varje träningssammanhang.


Självklart kan godis vara ett jättebra verktyg när man ska lära in specifika beteenden. Men man glömmer lätt bort att det finns flera andra sätt man kan lära in beteenden på, och framför allt kanske man glömmer bort hundens känsloliv. Jag tänker att det är lätt hänt att vi "kör över" hundens känslor när vi sätter en mjukosttub framför nosen på den och leder den in i en situation den inte själv har valt och kanske inte är redo för. Vi tappar bort individen.


Att möta vardagen och träningen med hunden utan godis är inte bara befriande tycker jag, det skapar även en känsla av att vara ett team, på riktigt!

73 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page